Božična večerja
Tisto, kar božič naredi nekaj tako posebnega, sta druženje in veliko dobre hrane. Da letos ne boste imeli preveč dela s pripravo, vam predlagamo, da preizkusite kakšnega izmed receptov v nadaljevanju.

Predjed | Glavna jed | Sladica
Predjed
Bučna kremna juha
Sestavine za 10 oseb:
- 2 jedilni žlici dmBio nerafiniranega repičnega olja
- 4 dmBio jušne kocke
- 50 g dmBio bučnih semen
- 1,5 čebule
- 1 buča hokaido (približno 1,5 kg)
- 2 l vode
- ščepec soli, poper
In še:
- lonec
- palični mešalnik
Priprava:
Na drobno nasekljajte čebulo, očistite notranjost buče in jo z lupino narežite na velike kocke. V loncu na olju popražite čebulo in bučo ter ju solite in popoprajte. Zalijte z vodo in jušno osnovo ter kuhajte 35 minut. Zmiksajte s paličnim mešalnikom in še enkrat začinite. Pri serviranju dekorirajte z nasekljanimi bučnimi semeni.
Nasvet: Za boljši okus in lažji potek dela juho naredite že dan prej.
- Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio jedilno hladno stiskano repično olje, nerafinirano, 500 ml; Cena: 2,10 €; Osnovna cena: 500 ml (0,42 € za 100 ml); dm znamka grafika; 4,865 od 5 zvezdic pri 148 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalno2,10 €500 ml (0,42 € za 100 ml)Dobavljivo
Konec seznama
Glavna jed
Mesna jed: Golaž s polento in brusnicami
Sestavine za 10 oseb:
- 2 jedilni žlici dmBio nerafiniranega repičnega olja
- 100 g dmBio paradižnikovega koncentrata
- 0,5 l dmBio grozdnega soka
- močnato testo za zgostitev (50 g moke in malo vode)
- 220 g brusnic
- 750 g (1,5 vsebine pakiranja) dmBio koruznega zdroba
- 1 jedilna žlica dmBio gorčice, srednje pekoče
- 2,2–2,5 kg govejega plečeta, narezanega na kocke (4 x 4)
- 2 čebuli
- ¼ zelene
- 2 korenčka
- 10 cm pora
- ščepec soli in popra
- 3 brinove jagode
- 1 lovorov list
- 50 g drobnjaka
- 2 ¼ l vode
- 50 g masla
In še:
• 2 lonca ter ponev
Priprava:
1. korak – omaka:
Čebulo, zeleno, por in korenje narežite na majhne kocke in jih popražite v loncu na olju. Dodajte paradižnikovo mezgo in pražite še 5 minut. Zalijte z grozdnim sokom in počakajte, da se količina zmanjša za polovico. Na koncu zalijte z vodo z raztopljenimi kockami za jušno osnovo ter dodajte brinove jagode in lovorov list.
2. korak – meso:
Posolite in popoprajte narezano meso ter nanj namažite malo gorčice. Nato ga dobro zapečite v olju na ponvi.
3. korak – vse skupaj:
Popečeno meso dodajte v omako in kuhajte približno 1 h 45 min. Ko je meso mehko, omako zgostite z močnatim tesom (moko in vodo zmešajte v kremasto zmes).
Nasvet: Za boljši okus in lažji potek dela golaž naredite že dan prej.
4. korak – polenta:
Segrejte vodo in maslo, posolite, popoprajte in dodajte polento, preden zavre. Na nizkem ognju kuhajte približno 10 minut.
5. korak – serviranje:
Vsaki osebi postrezite s tremi do štirimi kosi mesa in primerno količino polente. Okrasite z brinovimi jagodami in drobnjakom.
Glavna jed
Vegetarijanska jed: Špageti z vegetarijansko bolonjsko omako in rdečo lečo
Sestavine za 10 oseb:
- 1 kg dmBio špagetov
- 2 jedilni žlici dmBio nerafiniranega repičnega olja
- 3 dmBio jušne kocke
- 200 g dmBio rdeče leče
- 100 g dmBio paradižnikovega koncentrata
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 korenčka
- ¼ majhne zelene
- 10 cm pora
- ščepec soli in popra
- 1 čajna žlička dmBio mešanica zelišč in začimb na italijanski način
- 1,5 l vode
- 50 do 100 g naribanega sira
- 50 g peteršilja
In še:
• 2 lonca
Priprava:
1. korak – leča:
Lečo eno uro in pol prej namakajte v vodi, da se zmehča.
2. korak – priprava omake:
Čebulo, zeleno, por in korenje narežite na drobne kocke in popražite v olju. Dodajte pasiran paradižnik, mešanico začimb, sol in poper, stisnite česen in pražite še 5 minut. Nato zalijte z vodo in raztopljenimi jušnimi kockami. Odcedite lečo, jo dodajte omaki in na nizkem ognju kuhajte približno 25 minut.
Nasvet: Za boljši okus in lažji potek dela omako (1. in 2. korak) naredite že dan prej.
3. korak – špageti:
Špagete 8–10 minut kuhajte v 5 l slane vode.
4. korak – serviranje
Porcijo špagetov postrezite z omako, naribanim sirom in peteršiljem.
- Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio jedilno hladno stiskano repično olje, nerafinirano, 500 ml; Cena: 2,10 €; Osnovna cena: 500 ml (0,42 € za 100 ml); dm znamka grafika; 4,865 od 5 zvezdic pri 148 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalno2,10 €500 ml (0,42 € za 100 ml)Dobavljivo
- Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio mešanica zelišč in začimb na italijanski način, 35 g; Cena: 1,65 €; Osnovna cena: 25 g (6,60 € za 100 g); dm znamka grafika; 4,489 od 5 zvezdic pri 94 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalno1,65 €25 g (6,60 € za 100 g)Dobavljivo
Konec seznama
Sladica
Čokoladni mus
Sestavine za 10 oseb:
- 2,5 jedilni žlici dmBio mlete burbonske vanilje
- 0,5 kg dmBio temne čokolade
- 12 jajc
- ščepec soli
In še:
- mešalnik ali stroj za gnetenje testa
- lonec
Priprava:
Pomembno: Čokoladni mus pripravite en dan prej, saj mora čez noč počivati.
1. korak – čokolada:
Čokolado nalomite na majhne koščke in jo stopite v vodni kopeli. (Vodna kopel = Čokolado stopimo v skledi, ki je nad loncem, v katerem je zavreta voda).
2. korak – ločite jajca:
Beljakom dodajte ščepec soli in jih stepite v čvrst sneg. Rumenjake z vaniljevim sladkorjem mešajte 10 minut, da tekstura postane kremasta.
3. korak – vse skupaj:
Mlačno, tekočo čokolado po žlicah dodajajte jajčni kremi. Čokolada ne sme biti prevroča, saj lahko jajca zakrknejo. Z vilicami vmešajte še čvrst jajčni sneg in pustite čez noč, da se vse skupaj shladi.
4. korak – serviranje:
Mus lahko postrežete v skodelicah ali na krožniku.
Konec seznama