Domači prijatelj z orehi, višnjami in čokolado
Od Ana Žontar Kristanc
26. 1. 2024

Pripravljeno v 50 Min.
Čas priprave: 20 Min.
•
Čas kuhanja/peke: 30 Min.
vegetarijansko
•
hitro in preprosto
•
sladke in slane pite
•
piškoti
•
peciva
Sestavine
Zmes za piškotke
3 večja jajca
150 g dmBio surovega trsnega sladkorja
1 polna jedilna žlica dmBio gozdnega medu ali dmBio agavinega sirupa
350 g dmBio pšenične moke, tip 405
½ zavojčka pecilnega praška
130 g dmBio orehovih jedrc
130 g bio višenj
130 g dmBio temne čokolade s 70 % kakava
1 čajna žlička orehovega olja
za premaz
1 beljak – za premaz
Limonina lupinica
Priprava
za mešanico
Nasekljamo orehe, sadje in čokolado
Višnje, orehe in čokolado grobo nasekljamo.
Stepemo jajca
Beljake ločimo od rumenjakov. Iz beljakov stepemo sneg in med stepanjem dodamo tretjino sladkorja. Rumenjake stepemo s preostalim sladkorjem in medom, da se prostornina vsaj dvakrat poveča.
Zmešamo sestavine
Višnje, čokolado in orehe zmešamo z žlico moke, preostali moki pa dodamo pecilni prašek. K rumenjakom najprej vmešamo olje, limonino lupinico, nato dodamo orehe, čokolado in višnje ter nazadnje še moko. Čisto na koncu na rahlo vmešamo sneg.
Oblikujemo štruce
Iz testa oblikujemo dve večji ali tri manjše štruce. Če je testo preveč lepljivo, si pri oblikovanju pomagamo z vodo.
Peka
Štruce položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo jih v predhodno ogreti pečici pri 180 stopinjah °C 30 minut. Na sredini peke jih premažemo z beljakom, ki smo ga predhodno nežno stepli z vilicami.
Ohladitev in rezanje
Še tople štruce pod kotom narežemo na rezine in pustimo, da se na zraku ohladijo in strdijo.
Jed ne vsebuje: mesa in laktoze
Nasvet: Namesto orehov, temne čokolade in višenj lahko uporabite poljubno mešanico suhega sadja in oreškov. Odlična kombinacija so tudi brusnice in pistacije ali čokolada in lešniki.
Konec seznama

O avtorici recepta: Ana Žontar Kristanc (Slovenija)
Sem Ana Žontar Kristanc in že 14 let kulinarično ustvarjam na spletu, izdajam kuharske knjige in nastopam v TV-oddajah. Kulinariko živim in diham na vseh področjih svojega življenja. S kuhanjem sem se začela ukvarjati pred 14 leti, ko sem začela pisati svoj prvi kulinarični blog in se v ta proces povsem zaljubila. Moja ljubezen do kuhanja se je rodila doma, saj tam ljubezen in druženje vedno povezujemo z dobro hrano. Obožujem raznolikost receptov. Ce pa bi morala izpostaviti recept, ki me je povsem očaral, so to vsekakor rumove kroglice in medvedove šapke, ki sem jih vedno pripravljala z mamo. Ljubezen (poleg objemov in poljubov) najraje izkazujem s hrano. Svoje fante redno razvajam s palačinkami – te so ob koncih tedna postale naša tradicija. Izdelke dmBio obožujem, ker so kakovostni in organskega izvora, zato z največjim veseljem pripravljam jedi iz njih.