Pita Banoffee – veganska in brez peke
Od Maja Petrović
9. 2. 2024
Pripravljeno v 35 Min.
Čas priprave: 10 Min.
•
Čas kuhanja/peke: 25 Min.
vegansko
•
vegetarijansko
•
sladice
•
torte
•
hitro in preprosto
Sestavine
za 8 obrokov
Za podlago
80 g dmBio ovsenih kosmičev
75 g dmBio mandljev
70 g svežih datljev brez koščic
65 g dmBio stopljenega kokosovega olja
25 g arašidovega masla
Ščepec soli
Za osnovo
160 g dmBio datljev brez koščice
50 g dmBio indijskih oreščkov
40 g dmBio arašidovega masla
150 g dmBio kokosovega mleka
Vaniljeva aroma
Ščepec soli
50 g dmBio raztopljenega kokosovega olja
Za okraševanje
3 banane
Malo limoninega soka
Stepena rastlinska smetana
Pest dmBio arašidov
dmBio temna čokolada
dmBio datljev sirup
Priprava
Opis priprave
Priprava podlage
Uporabite model za pite dimenzij 33 x 11 cm ali okrogli model s premerom približno 20–22 cm. V sekljalniku zmeljite ovsene kosmiče in mandlje. Nato dodajte preostale sestavine in jih zmeljite. Model prekrijte s folijo za živila in razporedite po podlagi. Lepo oblikujte in postavite v zamrzovalnik, medtem pa pripravite osnovo.
Oblikovanje in hlajenje
Vse sestavine dodajte v mešalnik in dobro premešajte, da dobite kremo. Prelijte jo čez dobro ohlajeno podlago in jo za kratek čas postavite v hladilnik.
Priprava nadeva
Banane narežite na debelejše kolobarje. Premažite jih z limoninim sokom, da ne porjavijo, nato pa dodajte tanko plast smetane, da se ne posušijo. Pecivo ohladite v hladilniku. Pred postrežbo dodajte bogatejši sloj smetane, okrasite s sesekljanimi arašidi, temno čokolado in datljevim sirupom.
Nasvet
Pecivo se najlažje nareže in je najokusnejše, ko ga dobro ohladite. Najboljše je, če ga pripravite dan prej. Najprej ga ohladite v hladilniku, nato pa ovijte s prozorno folijo in ga pustite na hladnem do naslednjega dne. Naslednji dan ga okrasite tik pred postrežbo, okrasite pa lahko tudi že na rezane kose neposredno na krožniku.
Konec seznama
O avtorici recepta: Maja Petrović (Srbija)
Sem Maja Petrović (VITKI GURMAN). Kuhati sem začela iz veselja, saj je pripravljanje jedi resnično zabavno – po daljši vaji ne potrebujete več podrobnega recepta, temveč zgolj dobro glasbo. Ustvarjati sem začela z mamo, za katero je bila domača kuhinja osnova zdrave prehrane. Z njeno pomočjo sem se naučila osnov in usvojila dobre navade, nato pa sem se učila od svetovno znanih kuharjev, in to ne samo iz knjig, temveč tudi iz spletnih masterclassov. Kadar kuham za koga iz svoje družbe, običajno pripravim kaj eksotičnega – rižoto z žafranom in kozicami ali tunin zrezek na način sous vide. dmBio je spremenil moj način kuhanja, saj zdaj pogosteje izberem bio in veganske sestavine ter obroke. Sprememba je bila logična – čeprav jem meso, namreč menim, da bi morala biti rastlinska živila osnova naše prehrane. To, da imam bio živila na dosegu roke, je močno nadgradilo moje kuhanje in povečalo pestrost mojih jedi.