Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina

Pita Banoffee – veganska in brez peke

Od Maja Petrović

9. 2. 2024

Banofi pita

Pripravljeno v 35 Min.

Čas priprave: 10 Min.

Čas kuhanja/peke: 25 Min.

vegansko

vegetarijansko

sladice

torte

hitro in preprosto

Sestavine

za 8 obrokov

Za podlago

  • 80 g dmBio ovsenih kosmičev

  • 75 g dmBio mandljev

  • 70 g svežih datljev brez koščic

  • 65 g dmBio stopljenega kokosovega olja

  • 25 g arašidovega masla

  • Ščepec soli

Za osnovo

  • 160 g dmBio datljev brez koščice

  • 50 g dmBio indijskih oreščkov

  • 40 g dmBio arašidovega masla

  • 150 g dmBio kokosovega mleka

  • Vaniljeva aroma

  • Ščepec soli

  • 50 g dmBio raztopljenega kokosovega olja

Za okraševanje

  • 3 banane

  • Malo limoninega soka

  • Stepena rastlinska smetana

  • Pest dmBio arašidov

  • dmBio temna čokolada

  • dmBio datljev sirup

Priprava

Opis priprave

  1. Priprava podlage

    Uporabite model za pite dimenzij 33 x 11 cm ali okrogli model s premerom približno 20–22 cm. V sekljalniku zmeljite ovsene kosmiče in mandlje. Nato dodajte preostale sestavine in jih zmeljite. Model prekrijte s folijo za živila in razporedite po podlagi. Lepo oblikujte in postavite v zamrzovalnik, medtem pa pripravite osnovo.

  2. Oblikovanje in hlajenje

    Vse sestavine dodajte v mešalnik in dobro premešajte, da dobite kremo. Prelijte jo čez dobro ohlajeno podlago in jo za kratek čas postavite v hladilnik.

  3. Priprava nadeva

    Banane narežite na debelejše kolobarje. Premažite jih z limoninim sokom, da ne porjavijo, nato pa dodajte tanko plast smetane, da se ne posušijo. Pecivo ohladite v hladilniku. Pred postrežbo dodajte bogatejši sloj smetane, okrasite s sesekljanimi arašidi, temno čokolado in datljevim sirupom.

  4. Nasvet

    Pecivo se najlažje nareže in je najokusnejše, ko ga dobro ohladite. Najboljše je, če ga pripravite dan prej. Najprej ga ohladite v hladilniku, nato pa ovijte s prozorno folijo in ga pustite na hladnem do naslednjega dne. Naslednji dan ga okrasite tik pred postrežbo, okrasite pa lahko tudi že na rezane kose neposredno na krožniku.

Konec seznama

slika

O avtorici recepta: Maja Petrović (Srbija) 

Sem Maja Petrović (VITKI GURMAN). Kuhati sem začela iz veselja, saj je pripravljanje jedi resnično zabavno – po daljši vaji ne potrebujete več podrobnega recepta, temveč zgolj dobro glasbo. Ustvarjati sem začela z mamo, za katero je bila domača kuhinja osnova zdrave prehrane. Z njeno pomočjo sem se naučila osnov in usvojila dobre navade, nato pa sem se učila od svetovno znanih kuharjev, in to ne samo iz knjig, temveč tudi iz spletnih masterclassov. Kadar kuham za koga iz svoje družbe, običajno pripravim kaj eksotičnega – rižoto z žafranom in kozicami ali tunin zrezek na način sous vide. dmBio je spremenil moj način kuhanja, saj zdaj pogosteje izberem bio in veganske sestavine ter obroke. Sprememba je bila logična – čeprav jem meso, namreč menim, da bi morala biti rastlinska živila osnova naše prehrane. To, da imam bio živila na dosegu roke, je močno nadgradilo moje kuhanje in povečalo pestrost mojih jedi.