Orehova potica
dm drogerie markt d.o.o.
17. 3. 2025
Pripravljeno v 5 Ura
Čas priprave: 3 Ura 45 Min.
•
Čas kuhanja/peke: 75 Min.
Sestavine
za 1 Obrok (12 kosov)
za testo:
3 rumenjaka
50 g sladkorja
1 vaniljev sladkor
2 čajni žlički ruma
40 g svežega kvasa
1 čajna žlička sladkorja
600 ml mleka
650 g moke
1 čajna žlička soli
60 g masla
nadev:
600 g sladkorja
1 čajna žlička mletega cimeta znamke dmBio
1,5 kg mletih orehov
750 ml sladke smetane
6 rumenjakov
9 beljakov (tistih, katerih rumenjake smo porabili za testo in nadev)
ostale sestavine:
moka za posip ob valjanju testa
maslo za premaz pekača
1–2 jedilni žlici krušnih drobtin
150 g rozin, namočenih v rum
jajce za premaz potice pred peko
Priprava
Postopek za pripravo testa:
korak
V posodi spenite rumenjake, sladkor, vaniljev sladkor in 2 jedilni žlički ruma. Ko je masa dovolj penasta, pripravite kvas: skupaj z žličko sladkorja ga raztopite v 50 ml mlačnega mleka in pustite, da vzhaja.
korak
Nato v večji skledi zmešajte moko in sol. Mleko segrejte in ga polovico (300 ml) še vročega vlijte v spenjena jajca ter mešajte, dokler zmes večkratno ne naraste.
korak
Ko se fino speni in naraste, jo vlijte v moko, v katero ste naredili jamico, in z vilico vse skupaj premešajte.
korak
Vmešajte kvas, prilijte preostanek mleka, zmešajte in na koncu dodajte še maslo.
korak
Testo zatem ročno zgnetite, da postane mehko, in ga pokritega pustite vzhajati eno uro in pol.
Postopek za pripravo nadeva:
korak
V zmlete orehe vmešajte sladkor in cimet.
korak
Sladko smetano segrejte na visoko temperaturo (a pazite, da ne zavre) in jo dodajte orehom, sladkorju in cimetu, premešajte in dodajte rumenjake.
korak
Iz beljakov stepite sneg in ga ročno vmešajte v že narejeno orehovo zmes.
Postopek za pripravo potice:
korak
Vzhajano testo dajte na pomokan prt in ga razvaljajte.
korak
Nanj enakomerno do robov namažite nadev, posujte z rozinami, ki ste jih namočili v rumu, in zvijte.
korak
Okrogel pekač za potico izdatno namažite z maslom in posujte s krušnimi drobtinami.
korak
Zvito testo položite v okrogel pekač, tako da se oba konca stakneta in je krog zaključen.
korak
Potico pustite 1 h 40 min vzhajati v pečici na 50 °C.
korak
Zatem jo premažite z jajcem, pokrijte z aluminijasto folijo in jo 1 h 15 min pecite na srednji višini pri 180 °C.
korak
Ko jo vzamete iz pečice, jo prekrijte s krpo, da se počasi ohladi.