Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina

Orehova potica 

dm drogerie markt d.o.o.

17. 3. 2025

Pripravljeno v 5 Ura

Čas priprave: 3 Ura 45 Min.

Čas kuhanja/peke: 75 Min.

Sestavine

za 1 Obrok (12 kosov)

za testo:

  • 3 rumenjaka

  • 50 g sladkorja

  • 1 vaniljev sladkor

  • 2 čajni žlički ruma

  • 40 g svežega kvasa

  • 1 čajna žlička sladkorja

  • 600 ml mleka

  • 650 g moke

  • 1 čajna žlička soli

  • 60 g masla 

nadev:

  • 600 g sladkorja

  • 1 čajna žlička mletega cimeta znamke dmBio

  • 1,5 kg mletih orehov

  • 750 ml sladke smetane

  • 6 rumenjakov

  • 9 beljakov (tistih, katerih rumenjake smo porabili za testo in nadev) 

ostale sestavine:

  • moka za posip ob valjanju testa

  • maslo za premaz pekača

  • 1–2 jedilni žlici krušnih drobtin

  • 150 g rozin, namočenih v rum

  • jajce za premaz potice pred peko 

Priprava

Postopek za pripravo testa:

  1. korak

    V posodi spenite rumenjake, sladkor, vaniljev sladkor in 2 jedilni žlički ruma. Ko je masa dovolj penasta, pripravite kvas: skupaj z žličko sladkorja ga raztopite v 50 ml mlačnega mleka in pustite, da vzhaja.

  2. korak

    Nato v večji skledi zmešajte moko in sol. Mleko segrejte in ga polovico (300 ml) še vročega vlijte v spenjena jajca ter mešajte, dokler zmes večkratno ne naraste.

  3. korak

    Ko se fino speni in naraste, jo vlijte v moko, v katero ste naredili jamico, in z vilico vse skupaj premešajte.

  4. korak

    Vmešajte kvas, prilijte preostanek mleka, zmešajte in na koncu dodajte še maslo.

  5. korak

    Testo zatem ročno zgnetite, da postane mehko, in ga pokritega pustite vzhajati eno uro in pol. 

Postopek za pripravo nadeva:

  1. korak

    V zmlete orehe vmešajte sladkor in cimet.

  2. korak

    Sladko smetano segrejte na visoko temperaturo (a pazite, da ne zavre) in jo dodajte orehom, sladkorju in cimetu, premešajte in dodajte rumenjake.

  3. korak

    Iz beljakov stepite sneg in ga ročno vmešajte v že narejeno orehovo zmes. 

Postopek za pripravo potice:

  1. korak

    Vzhajano testo dajte na pomokan prt in ga razvaljajte.

  2. korak

    Nanj enakomerno do robov namažite nadev, posujte z rozinami, ki ste jih namočili v rumu, in zvijte.

  3. korak

    Okrogel pekač za potico izdatno namažite z maslom in posujte s krušnimi drobtinami.

  4. korak

    Zvito testo položite v okrogel pekač, tako da se oba konca stakneta in je krog zaključen.

  5. korak

    Potico pustite 1 h 40 min vzhajati v pečici na 50 °C.

  6. korak

    Zatem jo premažite z jajcem, pokrijte z aluminijasto folijo in jo 1 h 15 min pecite na srednji višini pri 180 °C.

  7. korak

    Ko jo vzamete iz pečice, jo prekrijte s krpo, da se počasi ohladi.