Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina

Tako zdravo je proso 

Proso je polno vitaminov in mineralov. Predstavljamo vam, katera hranila vsebuje, katere vrste prosa obstajajo, kako ga najbolje pripraviti in zakaj je proso tako dobro za vašo kožo, lase in nohte. 

dm-drogeriemarkt

dm drogerie markt d.o.o.

Čas branja 7 Min.

13. 1. 2025

Proso

Kaj je proso? 

Tako kot pšenica, oves, koruza in riž tudi proso spada v družino sladkih trav. Izvira iz Azije in vzhodne Afrike in je ena najstarejših poljščin na svetu. Proso glede okolja, v katerem raste, ni zelo zahtevno. Dobro prenaša sušo in ima raje topla tla. Majhna, užitna zrna prosa so semena. Zlato proso se v Evropi običajno uporablja kot živilo za nadaljnjo predelavo in ga lahko kupimo kot oluščeno proso, prosene kosmiče ali proseni zdrob, rjavo proso pa se večinoma prodaja kot moka. Proso je osnovno živilo v številnih delih sveta, zlasti v Aziji in Afriki. Tam ga pogosto uporabljajo za kruh, kašo ali druge jedi. Vrsta prosa, imenovana bar, se uporablja kot krma za ptice. Skupaj obstaja približno 600 različnih vrst prosa. 

Katere sorte prosa poznamo? 

Najbolj znane sorte prosa: 

  • Bar: Večinoma se prodaja v obliki krme za ptiče. 

  • Zlato proso: Vrsta prosa z večjimi zrni, razširjena v Srednji Evropi, ki se prodaja v oluščeni obliki. 

  • Rjavo proso: Ima manjša zrna, zaradi posebnega prehranskofiziološkega pomena se uporablja z lupino. Ta je rjava, zrna pa so rumena. 

  • Sirek: Je ena najpogosteje gojenih vrst prosa. Gojijo ga predvsem v Afriki in Aziji. Uporabljajo ga kot moko, v kruhu ali kot krmo za živali. 

  • Navadno proso: Je ena najstarejših udomačenih rastlin. Pogosto ga gojijo v Evropi, uporablja se kot proso, kot priloga. 

  • Biserno proso: Je največja sorta prosa, znana tudi pod imenom "bajra". Gojijo ga predvsem v suhih regijah Afrike in Indije, saj je zelo odporno na sušo. 

  • Indijska prosenka: Ta vrsta prosa je zelo razširjena v Indiji in nekaterih delih Afrike. Uporablja se v mokah, kašah in alkoholnih pijačah. Vsebuje veliko hranilnih snovi, kot je kalcij. 

  • Etiopsko proso: Majhna vrsta prosa, pravzaprav najmanjše žito na svetu. Gojijo ga predvsem v Etiopiji in Eritreji, pa tudi v drugih tropskih in subtropskih regijah. Etiopsko proso je glavna sestavina tradicionalnega ploščatega kruha, znanega kot "injera". 

  • Navadna kostreba: To vrsto prosa gojijo predvsem na Japonskem, pa tudi v Koreji. Pomembno je kot krma za živali. 

Gojenje prosa 

Proso je zelo nezahtevno in za gojenje ga je treba le posejati. Za optimalno rast potrebuje toplo in sončno mesto. Najbolje je, če so tla peščena in dobro odcedna, saj ima proso močan koreninski sistem. Od setve do žetve mine le približno pet mesecev. Rastlina zraste do višine približno enega metra, poleti pa zrastejo metlice ali storži. 

Ali ste vedeli, da je gojenje prosa tudi trajnostno? Raste namreč dvakrat hitreje kot pšenica in potrebuje zelo malo vode. V primerjavi s prosom se za gojenje riža porabi trikrat več vode! 

Kako zdravo je proso? 

  • Proso je superžito: 100 gramov prosa vsebuje 354 kalorij, 10 gramov beljakovin, 3,9 grama maščob, 69 gramov ogljikovih hidratov in 3,9 grama vlaknin. 

  • Žal pa vsebuje zelo malo prehranskih vlaknin, in sicer 3,9 grama na 100 gramov. Vendar lahko to zlahka nadomestite tako, da ga kombinirate s svežim sadjem ali zelenjavo ali celo solato. 

  • Po drugi strani pa proso vsebuje veliko magnezija, in sicer 123 mg na 100 g. 

Ta mineral podpira pravilno delovanje mišic in živčnega sistema, zato je dobra hrana tudi za živce, ko je vse skupaj nekoliko bolj stresno. 

  • Proso vsebuje tudi veliko beljakovin (10 g na 100 g prosa), zato je idealno za vegetarijansko ali vegansko prehrano. 

  • V 100 g prosa je tudi skoraj 7 mg železa, kar je še en dober argument, zakaj je proso v sklopu vegetarijanskega ali veganskega načina življenja več kot odlično. 

  • Proso vsebuje tudi natrij, kalcij, kalij in fosfor ter je bogato z vitamini B-kompleksa

  • Hranilne vrednosti prosa se lahko razlikujejo glede na sorto in način priprave. 

Proso v primerjavi z drugimi žiti 

Če proso primerjamo z drugimi žiti, kot sta riž ali oves, in psevdožiti, kot so kvinoja, ajda ali amarant, je proso po vsebnosti mineralov in elementov v sledeh na samem vrhu – zlasti po količini železa in magnezija. 

Proso je brez glutena in vsebuje manj kalorij kot na primer beli riž, zato je dober nadomestek zanj. 

Katere zdravstvene prednosti ima proso? 

  • Proso je dobro živilo za lepo kožo in lase, saj vsebuje razmeroma velik delež silicijeve kisline. Ta snov je pogosto povezana z nastajanjem in rastjo celic ter lahko prispeva k zdravju kože, las in nohtov.  

  • Proso je tudi lahko prebavljivo, zato je primerno za ljudi z občutljivim želodcem. 

  • Proso vsebuje vlaknine, ki imajo lahko prebiotične lastnosti, kar lahko prispeva k zdravju črevesja. Tako kot kvinojo lahko proso uporabljamo tudi pri alkalni prehrani in zagotavlja uravnoteženo kislinsko-alkalno ravnovesje, vendar pa se lahko reakcija razlikuje od posameznika do posameznika.  

  • Izraz "proso" izhaja iz indoevropskega jezika in pomeni "sitost". In to ni naključje – zrnje namreč poskrbi, da ste siti zelo dolgo časa, pri tem pa vsebuje razmeroma malo kalorij. Proso je zato idealno živilo, če želite ostati dlje časa 

Uporaba prosa v kuhinji 

Proso ima rahlo oreškast okus, zato je primerno tako za sladke kot slane jedi. Možnosti uporabe je veliko: 

  • polpeti 

  • skleda 

  • kaša za zajtrk 

  • enolončnica 

  • solata 

  • juha 

  • kruh 

  • ižota 

  • otroška kašica 

  • narastek 

  • zelenjava iz ponve 

  • polnjena zelenjava (paradižnik, paprika, bučke, zelje itd.) 

  • čips 

  • puding 

  • sladica s kompotom, cimetom ali svežim sadjem 

  • žitna ploščica 

Kuha prosa 

Prosa ne smemo jesti surovega, saj vsebuje encime, ki so škodljivi za beljakovine, če ni kuhano. Priporočljivo je tudi, da proso pred kuhanjem za več ur ali čez noč namočite v vodo, da se sprosti fitin (znan tudi kot fitinska kislina). Fitin pogosto označujejo kot antinutrient, saj lahko ovira absorpcijo mineralov in elementov v sledeh. Po namakanju vodo odlijte in proso ponovno sperite z vodo. 

Namočeno in oprano proso dajte v lonec, dodajte dvojno količino vode in ščepec soli. Ko zavre, zmanjšajte temperaturo. Proso naj vre vsaj 5 minut, nato pa lonec odstranite z ognja, ga pokrijte in pustite, da stoji 20–30 minut

Nasvet: Če želite kuhano proso nekoliko začiniti, ga lahko pred kuhanjem prepražite na malo olja in nasekljane čebule in ga nato zalijete z zelenjavno juho. Nato nadaljujte, kot je opisano zgoraj. 

  1. Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio ekstrudiran prigrizek koruza-proso z bio sladkim krompirjem in jabolki, 30 g; Cena: 1,25 €; Osnovna cena: 100 g (1,25 € za 100 g); dm znamka grafika; 4,935 od 5 zvezdic pri 108 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalnoBio ekstrudiran prigrizek koruza-proso z bio sladkim krompirjem in jabolki dmBio
    dm znamka grafika
    1,25 €
    100 g (1,25 € za 100 g)
    Dobavljivo
  2. Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio proso, 1.000 g; Cena: 2,65 €; Osnovna cena: 1.000 g (0,27 € za 100 g); dm znamka grafika; 4,674 od 5 zvezdic pri 95 oceni; Razpoložljivost: Status rdeč Ni na voljo na spletu, Status siv Izberite dm prodajalnoBio proso dmBio
    dm znamka grafika
    2,65 €
    1.000 g (0,27 € za 100 g)
    Ni na voljo na spletu
  3. Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio proseni kosmiči, 500 g; Cena: 2,65 €; Osnovna cena: 500 g (0,53 € za 100 g); dm znamka grafika; 3,714 od 5 zvezdic pri 14 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalnoBio proseni kosmiči dmBio
    dm znamka grafika
    2,65 €
    500 g (0,53 € za 100 g)
    Dobavljivo

Konec seznama

Ustrezne kategorije izdelkov