Paniranje brez jajc – najboljše alternative
Za paniranje ne potrebujemo nujno jajc – obstajajo tudi druge možnosti za ustvarjanje hrustljave panade za vse, ki jajc ne uživajo. V nadaljevanju preberite, kaj vse lahko uporabite.

Zakaj panirati?
Vsi imamo radi panirane jedi, pa naj bodo to ribe, meso, zelenjava ali tofu – paniranje živil je priljubljeno, in to z dobrim razlogom: Hrustljava skorjica ni le okusna, ampak tudi preprečuje, da bi med kuhanjem iz živil uhajala tekočina. S panado tako ohranimo okus živil. Jajce pri paniranju deluje kot vezivo in poskrbi, da se panada obdrži na živilu. A tudi tistim, ki se prehranjujejo vegansko ali iz drugih razlogov ne želijo uporabljati jajc, se ni treba odpovedati tej hrustljavi skorjici. Zelenjavni polpeti ali cvetačni zrezki so lahko prav tako hrustljavi s panado brez jajc. Pri paniranju brez jajc pa je jajca treba nadomestiti, saj zaradi svoje teksture delujejo kot vezivo. Najbolje je, da je nadomestek čim gostejši, saj se bo tako dobro oprijel živila.
Hrustljava panada brez jajc
Mmm, kako okusno! Ne glede na to, ali gre za zrezek, ribe ali domače piščančje nuggetse, je panada pomemben del jedi. Pri klasičnem paniranju kos mesa ali drugega živila najprej povaljamo v moki, nato potopimo v stepena jajca in na koncu povaljamo v drobtinah. Potem gre vse skupaj v ponev. Vegani ali ljudje z alergijo na jajca se verjetno sprašujejo, kako panirati brez jajc. Je to sploh mogoče? Seveda! S temi alternativami bo hrustljava skorjica odlična tudi brez jajc:
Namesto jajc lahko uporabite:
slano mleko
smetano ali kondenzirano mleko
jogurt
gorčico
vodo
rastlinsko mleko
NASVET: Če želite, da je panada brez glutena, lahko namesto moke uporabite koruzni zdrob in namesto drobtin mlete oreščke, ovsene kosmiče ali koruzne kosmiče.
Paniranje brez jajc, a z mlečnimi izdelki
Panada brez jajc lahko odlično uspe z mlečnimi izdelki, kot so jogurt, mleko, kondenzirano mleko ali smetana. Pri paniranju brez jajc je najbolje, da tekočino, preden se lotite paniranja živil, začinite s soljo. Nato nadaljujte kot običajno: Najprej živilo povaljajte v moki, nato potopite v mleko in na koncu povaljajte še v drobtinah. Postopek lahko ponovite, da dobite nekoliko debelejšo panado.
Da bi tekočino zgostili, lahko en korak tudi preskočite in mlečni izdelek zmešate z moko, začinite in dobro premešate, da dobite gosto snov. Kose mesa preprosto potopite v to zmes, dokler niso dobro pokriti, nato jih povaljajte v drobtinah in ocvrite z obeh strani, da postanejo hrustljavi.
NASVET: Če želite, da je skorjica še bolj hrustljava, lahko v drobtine dodate malo naribanega trdega sira. Lahko pa preizkusite tudi različne vrste moke, kot sta kokosova moka ali moka iz čičerike.
Veganska panada brez jajc
Pri veganski različici panade se lahko izognete tudi mlečnim izdelkom in namesto tega uporabite vodo, gorčico ali rastlinski napitek. Če uporabite gorčico, vam pri pripravi jedi ni treba dodajati intenzivnih začimb za zelenjavo, tofu ali drugo panirano živilo. Rastlinsko mleko ali vodo lahko uporabite na naslednji način:
Zmešajte zvrhano žlico moke s tremi žlicami vode ali rastlinskega napitka. Dodajte ščepec soli in druge začimbe po svojem okusu. Dobro premešajte.
Pripravite krožnik drobtin.
Meso ali drugo živilo potopite v tekočino, tako da je dobro prekrito z vseh strani.
Nato ga povaljajte v drobtinah.
(Koraka 3 in 4 ponovite, da dobite debelejšo panado brez jajc.)Ocvrite in uživajte.
Začimbe, kot sta poper ali paprika v prahu, so še posebej primerne za paniranje tako brez kot tudi z jajci.
OPOMBA: Ste vedeli, da lahko pri paniranju uporabite tudi riževo, sojino ali celo mandljevo moko? Če želite nekoliko popestriti svojo najljubšo jed, lahko v dm ponudbi poiščete ustrezne alternative.
- Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio čičerikina moka iz sušene čičerike, fino mleta, 300 g; Cena: 3,15 €; Osnovna cena: 300 g (1,05 € za 100 g); dm znamka grafika; 4,726 od 5 zvezdic pri 84 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalno3,15 €300 g (1,05 € za 100 g)Dobavljivo
- Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio ovseni napitek brez glutena, 1 l; Cena: 1,45 €; Osnovna cena: 1 l (1,45 € za 1 l); dm znamka grafika; 4,709 od 5 zvezdic pri 141 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalno
- Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio kokosova moka iz sušene kokosove sredice, fino mleta, 300 g; Cena: 2,45 €; Osnovna cena: 300 g (0,82 € za 100 g); dm znamka grafika; 4,841 od 5 zvezdic pri 88 oceni; Razpoložljivost: Status rdeč Ni na voljo na spletu, Status siv Izberite dm prodajalno2,45 €300 g (0,82 € za 100 g)Ni na voljo na spletu
Konec seznama
Izognite se napakam pri paniranju
Panada sama po sebi predstavlja zaščitno plast, ki med cvrtjem ščiti meso, ribe ali zelenjavo in preprečuje, da bi iz njih uhajala tekočina. Pogosta napaka tako pri klasičnem paniranju kot tudi pri paniranju brez jajc je, da kljub vsemu pride do uhajanja tekočine, kar ne le izsuši meso, ampak tudi povzroči, da se panada na površini odlepi. Panada preprosto izgubi oprijem in odpade. S pomočjo naših nasvetov se bo vaša panada brez jajc obdržala na živilu in bo okusna ter hrustljava.
Pet nasvetov za paniranje (brez jajc)
Preden začnete s paniranjem, meso oz. živila, ki jih boste panirali, dobro osušite. Meso je na primer predhodno priporočljivo potolči, da se poveča količina beljakovin na površini, kar pomaga pri oprijemu panade. Piščančje prsi lahko na površini po želji tudi zarežete.
Pravilni postopek: Moka poskrbi za absorpcijo odvečne tekočine. Če pri paniranju brez jajc uporabljate mešanico moke in vode ali moke in mleka oz. rastlinskega napitka, lahko meso predhodno rahlo posujete z moko.
Pred peko pustite, da se panada nekoliko posuši.
Alternativne sestavine: Pri paniranju brez jajc lahko namesto jajc uporabite tudi pinjenec in namesto moke koruzni škrob. Tako dobite zračno in lahko panado brez jajc. Koruzni škrob poskrbi za hrustljavo skorjico, poleg tega se bolje poveže z mesom kot običajna moka.
NASVET: Za aromatičen okus pinjencu dodajte malo česna in dijonske gorčice.Uporabite panko drobtine: Namesto navadnih krušnih drobtin lahko uporabite panko drobtine, kar bo poskrbelo za še bolj hrustljavo skorjico. Panko drobtine so posebna vrsta drobtin, ki izvirajo iz japonske kuhinje. Narejene so iz belega kruha, ki je pečen brez skorje, in se nato zmeljejo v večje, grobe drobtine.