Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina

Zdrob: Živilo, ki je veliko več kot le otroška jed 

Marsikomu prikliče spomine na otroštvo: Zdrob, običajno pripravljen kot mlečna kaša, nekateri obožujejo, drugi pa niso ljubitelji te klasične jedi. Iz česa je pravzaprav narejen zdrob? Kako hranilen je? Kakšne vrste zdroba obstajajo in za kaj se lahko uporablja? Na kratko –  zdrob je lahko veliko več kot samo večerja za otroke. 

dm-drogeriemarkt

dm drogerie markt d.o.o.

Čas branja 6 Min.

4. 9. 2024

Zdrob

Kaj je zdrob 

Zdrob je žitni izdelek, ki nastane z grobim mletjem žitnih zrn. Najbolj razširjen je pšenični zdrob, ki je – kot že ime pove – proizveden iz pšeničnih zrn. V Italiji je najbolj priljubljen koruzni zdrob, ki je tudi glavna sestavina kremne polente. Zrna so lahko fine (velikost 0,3 mm) ali grobe (1 mm) teksture ter so lahko okrogla ali kvadratna. Najpogostejši premer zrn je 0,5 mm. 

Zdrob je nevtralnega okusa in je zato zelo vsestranski za uporabo. Primeren je tako za slane kot tudi sladke jedi. Kar zadeva barvo, je lahko bel, rumen ali pa bež do svetlo rjav. 

Proizvodnja zdroba 

Kot že omenjeno, proizvajajo zdrob iz različnih vrst žit, kot sta na primer pšenica ali koruza. Žito požanjejo in zrnje nato presejejo, očistijo ter oluščijo. Izjema je polnozrnati zdrob, saj vsebuje tudi dele otrobov in kalčkov. Nato zrna zmeljejo s pomočjo valjev. Glede na to, ali želimo grob, srednje grob ali fino mleti zdrob, sledi več postopkov mletja in sejanja. Pšenični zdrob lahko vsebuje delce različnih velikosti, vendar mora vsebovati najmanj 80 % delcev velikosti nad 0,2 mm, razen pri polnozrnatem zdrobu. 

Vrste zdroba 

Pšenični zdrob je pri nas najbolj uporabljena vrsta zdroba, vendar postajajo vse bolj priljubljeni tudi koruzni, pirin ter celo rižev, ajdov in proseni zdrob. 

Pšenični zdrob 

Zdrob se običajno proizvaja iz navadne pšenice ali durum pšenice. Durum pšenična moka vsebuje večji delež glutena in ima zato boljšo vezljivost. Pri kuhanju ostane trda, zato je odlična za uporabo v testeninah, njokih, kroketih ali zdrobovih cmokih. Navadna pšenična moka pa vsebuje manjši delež glutena in je pri kuhanju manj obstojna, saj se hitreje razkuha in postane kremasta, zato se pogosto uporablja za kaše, pudinge ali juhe. 

Pomembno: Zdrob vsebuje gluten in ni primeren za ljudi z občutljivostjo ali intoleranco na gluten! 

Koruzni zdrob 

Koruzni zdrob je še posebej razširjen in priljubljen v Italiji, poznamo pa ga tudi pri nas. Poznamo koruzni zdrob z različnimi stopnjami mletja, vendar je najbolj priljubljena in znana oblika polenta. Kuhana polenta se lahko pripravi v kremasti ali trdnejši obliki ter je odlična priloga k mesnim ali gobovim jedem, lahko pa jo pripravimo tudi sladko. Srednje grobo mlet koruzni zdrob je primeren za puding ali palačinke, iz grobega koruznega zdroba pa izdelujejo kosmiče.  

Pirin zdrob in zdrob iz treh vrst žit 

Poleg pšeničnega in koruznega zdroba poznamo tudi pirin zdrob, ki je prav tako na voljo v različnih stopnjah mletja in je podobno vsestranski za pripravo kot pšenični zdrob. Poleg tega lahko najdemo tudi zdrob iz treh vrst žit – rži, pire in pšenice. 

Uporaba zdroba v kuhinji 

Verjetno poznate predvsem mlečni zdrob s kakavom ali pa korenčkovo juho z zdrobom. Za mlečni zdrob zavremo zdrob z mlekom, ščepcem soli in vaniljevim sladkorjem ter pustimo, da nabrekne ter postane mehak in kremast. Poleg klasičnih jedi lahko poskusite tudi druge recepte, kot so zdrobova torta ali zdrobove rezine s cimetom in sladkorjem, pa tudi zdrobove cmoke kot jušno prikuho, polento iz koruznega zdroba, zdrobove krokete ali svaljke. 

Kako zdrav je zdrob? 

Zdrob ni le okusen, ampak tudi precej zdrav. Vsebuje malo maščob in je bogat z beljakovinami ter dragocenimi vlakninami, ki so hrana za naše črevesne bakterije in nas za dlje časa nasitijo. Poleg tega vsebuje vitamin B3 (1 mg na 100 g) ter mineralne snovi, kot sta kalcij (17 mg) in magnezij (30 mg), ki so pomembni za zdravje mišic in kosti. 100 g surovega pšeničnega zdroba vsebuje približno 329 kalorij, 11 g beljakovin, 69 g ogljikovih hidratov, 7 g vlaknin in 1 g maščob. Poleg tega velja mlečni zdrob ali zdrobova juha za želodcu in črevesju prijazno hrano, zato je pogosto del prehrane otrok. Vendar pazite: Ker vsebuje skoraj 70 g ogljikovih hidratov na 100 g, ga ne smemo uživati v prevelikih količinah. Poleg tega lahko dodan sladkor ali polnomastno mleko hitro povečata število kalorij. 

Prednosti zdroba v prehrani  

Kot že omenjeno, je zdrob nasiten in zdrav za črevesno floro. Poleg tega je bogat z beljakovinami in ima majhen delež maščob. Vendar pa je treba vedno upoštevati, da se lahko glede na to, kakšno jed pripravimo iz zdroba, z dodatkom sladkorja in drugih polnomastnih živil lahko spremeni v kalorično bombo. 

Shranjevanje in rok uporabe zdroba 

Podobno kot druge žitne izdelke je treba zdrob hraniti na suhem, temnem in hladnem mestu. Če postane vlažen, se lahko razvije plesen ali pa ga napadejo molji. Vsebino odprte embalaže je treba shraniti v hermetično zaprti posodi. Sveže jedi iz zdroba, kot so zdrobova juha, zdrobov puding ali zdrobova kaša, so uporabne nekaj dni, če jih hranite v hladilniku.  Ob pravilnem shranjevanju je zdrob v suhi obliki uporaben vsaj šest mesecev, kuhan zdrob pa lahko v hladilniku hranite dva do štiri dni. 

  1. Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio pirin zdrob, 500 g; Cena: 1,95 €; Osnovna cena: 500 g (0,39 € za 100 g); dm znamka grafika; 3 od 5 zvezdic pri 2 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalnoBio pirin zdrob dmBio
    dm znamka grafika
    1,95 €
    500 g (0,39 € za 100 g)
    Dobavljivo
  2. Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio kuskus, 500 g; Cena: 1,15 €; Osnovna cena: 500 g (0,23 € za 100 g); dm znamka grafika; 4,903 od 5 zvezdic pri 113 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalnoBio kuskus dmBio
    dm znamka grafika
    1,15 €
    500 g (0,23 € za 100 g)
    Dobavljivo
  3. Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio koruzni zdrob, 500 g; Cena: 1,25 €; Osnovna cena: 500 g (0,25 € za 100 g); dm znamka grafika; 3,167 od 5 zvezdic pri 6 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalnoBio koruzni zdrob dmBio
    dm znamka grafika
    1,25 €
    500 g (0,25 € za 100 g)
    Dobavljivo
  4. Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio čičerikina moka iz sušene čičerike, fino mleta, 300 g; Cena: 3,15 €; Osnovna cena: 300 g (1,05 € za 100 g); dm znamka grafika; 4,723 od 5 zvezdic pri 83 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalnoBio čičerikina moka iz sušene čičerike, fino mleta dmBio
    dm znamka grafika
    3,15 €
    300 g (1,05 € za 100 g)
    Dobavljivo
  5. Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio mandljeva moka iz olupljenih mandljev, fino mleta, 300 g; Cena: 9,95 €; Osnovna cena: 300 g (3,32 € za 100 g); dm znamka grafika; 3 od 5 zvezdic pri 10 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalnoBio mandljeva moka iz olupljenih mandljev, fino mleta dmBio
    dm znamka grafika
    9,95 €
    300 g (3,32 € za 100 g)
    Dobavljivo
  6. Blagovna znamka: Pajs brez obresti; Ime izdelka: Bela mandljeva moka, razmaščena, 500 g; Cena: 14,25 €; Osnovna cena: 0,5 kg (28,50 € za 1 kg); 5 od 5 zvezdic pri 1 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalnoBela mandljeva moka, razmaščena Pajs brez obresti
    14,25 €
    0,5 kg (28,50 € za 1 kg)
    Dobavljivo
  7. Blagovna znamka: Pajs brez obresti; Ime izdelka: Zelena bananina moka, 500 g; Cena: 12,95 €; Osnovna cena: 0,5 kg (25,90 € za 1 kg); 5 od 5 zvezdic pri 2 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalnoZelena bananina moka  Pajs brez obresti
    12,95 €
    0,5 kg (25,90 € za 1 kg)
    Pajs brez obrestiZelena bananina moka, 500 g
    (2)
    Dobavljivo

Konec seznama

Ustrezne kategorije izdelkov