Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina

Recepti za peko brez glutena 

Recepti za okusne jedi brez glutena 

Prehranska intoleranca ne pomeni, da ne morete več uživati v sladicah. Z našimi recepti brez glutena boste lahko kljub preobčutljivosti na pšenico ali celiakiji zadovoljili svojo notranjo željo po sladkem. Prav tako vam ni treba več sklepati kompromisov glede kruha ali žemelj za zajtrk. Odkrijte številne ustvarjalne in pestre recepte za sladke in slane jedi. 

V dm spletni trgovini boste našli vse, kar potrebujete za uravnoteženo prehrano brez glutena – preglejte ponudbo izdelkov brez glutena in spoznajte raznolikost brezglutenske kuhinje. 

Na kaj je treba paziti pri peki brez glutena? 

Poleg izbire ustrezne moke, morate biti pri peki brez glutena pozorni še ne druge stvari, ki jih pri običajni peki morda ne upoštevate:  

  • Navzkrižna kontaminacija: Glutenska intoleranca se lahko pri posameznikih različno odraža. Kljub temu je treba pri peki paziti, da na posodi ni ostankov pšenice ali podobnega. Zato uporabljajte le temeljito očiščene ali celo povsem nove sklede in posode za mešanje. 

  • „Skriti“ gluten: Mnoga živila ne vsebujejo direktno pšenice, a kljub temu niso brez glutena. Še posebej previdni morate biti pri branju označb na izdelkih iz škroba. Če ne boste našli drugega, lahko uporabite tudi pripravljene mešanice za peko ali mešanice moke. 

  • Dovolj vlage: Brezglutenska moka in mešanice moke potrebujejo več vlage kot običajna moka. Zato je bolje, da je testo bolj mokro. Nasvet: Da bi nadomestili potrebno tekočino, preprosto uporabite tekoča sladila, kot sta agavin ali javorjev sirup. 

Nasveti za uspešno peko brez glutena 

Peka sama po sebi je tudi brez preobčutljivosti umetnost. Vendar to ni razlog za obup, saj je tudi peka brez glutena z nekaj nasveti otročje lahka. 

  • Prava alternativa: Žal ni tako enostavno nadomestiti pšenične moke v običajnih receptih z brezglutensko alternativo. Da bi dosegli popolno konsistenco testa, je treba brezglutenski moki vedno dodati nekaj veziva in škroba. 

  • Vroče in kratko: Uporaba brezglutenske moke daje pečenim izdelkom svetlejšo barvo in preprečuje, da bi običajno porjaveli. Ljudje pogosto naredijo napako, če čakajo na znano spremembo barve, vendar se s tem pecivo le izsuši. Bolje se je držati navodil in peči pri višjih temperaturah nekoliko krajši čas. 

  • Ohranite vlago: Da bi preprečili izsušitev brezglutenskih dobrot, priporočamo uporabo spodnjega in zgornjega gretja namesto ventilacije. Nasvet: Za dodatno vlago lahko v pečico postavite tudi posodo z vodo. 

Ne dovolite, da bi vas vaša preobčutljivost še naprej ovirala in pripravite okusne dobrote brez glutena. Pustite se navdihniti z recepti na dm.si in v svoji kuhinji uživajte v vonju sveže pečenega kruha.