Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina

Solata s sladkim krompirjem in kvinojo

Pisana simfonija okusov, ki je – če jo shranite v kozarec – kot nalašč tudi za na pot. Pečen sladki krompir, topla kvinoja in sveža mlada špinača iz te solate naredijo popoln obrok.

Solata s sladkim krompirjem in kvinojo

Sestavine za 2 osebi

  • 125 g dmBio mešanice več vrst kvinoje
  • 1 granatno jabolko
  • 2 pesti sveže mlade špinače
  • 4 jedilne žlice dmBio mandljev
  • 2 spomladanski čebulici
  • ½ šopa mete in koriandra
  • 2 sladka krompirja
  • 2–3 jedilne žlice dmBio medu ali dmBio javorjevega sirupa
  • 2 jedilni žlici dmBio sezama
  • ½ limone
  • 400–500 ml vode (za kvinojo)
  • 3 jedilne žlice dmBio oljčnega olja
  • ca. 4–6 jedilnih žlic dmBio belega vinskega kisa z zgoščenim grozdnim moštom
  • sol in poper

Priprava

Pečico segrejte na 180 °C na programu ventilacije (ali 200 °C na programu zgornjega in spodnjega gretja). Sladki krompir olupite in narežite na ca. 1 cm velike kocke, jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko, pokapljajte z oljčnim oljem in medom/javorjevim sirupom, solite in potresite s sezamom. Na srednjem nivoju pecite ca. 25 minut, da sladki krompir postane zlatorjav. 

Kvinojo v cedilu izpirajte pod tekočo vodo toliko časa, da voda postane bistra. Nato jo v vreli vodi kuhajte ca. 20 minut.

Medtem operite spomladansko čebulico in jo narežite na tanke kolobarje. Meto in koriander operite, osušite, odtrgajte liste in jih drobno sesekljajte. Sesekljajte mandlje. Razpolovite granatno jabolko in izluščite semena. Iztisnite limono. Špinačo operite in osušite. Vse sestavine dajte v skledo za solato.

Počakajte, da se kvinoja in kocke sladkega krompirja nekoliko ohladijo, in jih zmešajte z drugimi sestavinami v skledi.

Pripravite marinado iz oljčnega olja, belega kisa, limoninega soka, medu ali javorjevega sirupa, soli in popra in z njo prelijte solato.

Če želite solato iz kvinoje narediti na veganski način, med zamenjajte z javorjevim sirupom.

Konec seznama