Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina

Amarant: Sestavina uravnotežene, brezglutenske prehrane 

Amarant je zdravo, vsestransko in okusno brezglutensko psevdožito. V nadaljevanju boste izvedeli, katera hranila in minerale vsebujejo ta drobna zrna ter kako jih lahko pripravite in uporabite v kuhinji.  

dm drogerie markt d.o.o.

Čas branja 6 Min.

26. 9. 2025

Amarant

Kaj je amarant?

Amarant je veljal za priljubljeno osnovno živilo že v času Majev, Inkov in Aztekov, zato ga imenujejo tudi "inkovska pšenica" in velja za eno najstarejših kulturnih rastlin na svetu. V Evropo je prišel v 17. stoletju kot okrasna rastlina, dokler niso v 70. letih 20. stoletja raziskali njegove kemične sestave in odkrili njegovo visoko prehransko vrednost. 

Tako kot kvinoja in ajda tudi amarant spada med psevdožita in ne vsebuje glutena. Čeprav majhna, bledo rumena semena spominjajo na žita ali proso, amarant spada v družino ščirovk. Na eni rastlini amaranta lahko zraste tudi do 50.000 semen, saj so zelo majhna. 

Poleg okroglih semen so užitni tudi listi amaranta. Amarant ima oreškast in rahlo trpek okus, zato je v kuhinji vsestransko uporaben. Poznamo približno 60 do 100 različnih vrst, ki jih gojijo predvsem v Južni in Srednji Ameriki, pa tudi v Evropi. 

Hranilne vrednosti amaranta 

V primerjavi z žiti ima amarant s približno 66 g precej manj ogljikovih hidratov. Poleg tega vsebuje visok delež vlaknin, kar pozitivno vpliva na občutek sitosti in zdravje črevesja. Na 100 g vsebuje 14,6 g beljakovin, pa tudi esencialne aminokisline, kot je lizin, zdrave maščobne kisline (npr. linolensko kislino), sekundarne rastlinske snovi ter številne vitamine in minerale, kot so vitamin B1 (0,8 mg/100 g), vitamin B2 (0,19 mg/100 g), vitamin B6 (0,4 mg/100 g), folna kislina, vitamin E, kalij, kalcij, magnezij, železo in cink. Velja za pravo zakladnico hranilnih snovi! 

Zaradi visoke vsebnosti beljakovin in esencialnih aminokislin je amarant dober vir beljakovin in zato idealen za vegansko ali vegetarijansko prehrano. Njegova visoka vsebnost železa je še posebej koristna med nosečnostjo, dojenjem in pri ljudeh s pomanjkanjem železa.  

Možnosti uporabe amaranta v kuhinji 

Amarant kot sestavina različnih jedi 

Amarant je zaradi blago oreškastega okusa vsestranski za uporabo. Kuhan amarant je odlična priloga k zelenjavi in mesu, poleg tega pa lahko zmešate z zelenjavo in drugimi sestavinami ter popečete, ga dodate juhi, uporabite namesto riža kot nadev za polnjene paprike, bučke, jajčevce ali paradižnike, iz njega naredite polpete ali pa ga dodate solati, kjer bo poskrbel za občutek sitosti.  

Amarantova moka 

Ker ne vsebuje glutena, je amarant odlična izbira za ljudi z intoleranco ali občutljivostjo na gluten in lahko v mleti obliki služi kot nadomestek za moko. Vendar bodite previdni: Če amarant uporabljate pri peki, morate uporabiti vezivo ali sredstvo za zgostitev, saj amarant nima enakih lastnosti kot žita z glutenom, ki v testu poskrbi za vezljivost sestavin. Vse o brezglutenskih mokah si preberite tukaj. 

Pri peki kruha lahko na primer del običajne moke nadomestite z amarantovo moko. Uporabite eno tretjino amaranta ter dve tretjini običajne moke. Lahko pa ga uporabite tudi za pripravo palačink. 

Ekspandiran amarant 

Majhna amarantova zrna so na voljo tudi v obliki ekspandiranega amaranta oz. t. i. “napihnjencev”. Odličen je kot sestavina kaš za zajtrk, sadnih solat in zdravih sladic. Poleg tega se pogosto uporablja v že pripravljenih mešanicah mueslijev, v energijskih ploščicah ali piškotih. 

 Amarant v kosmičih 

Amarantove kosmiče lahko brez predhodnega namakanja zmešate z jogurtom, mlekom, rastlinskimi napitki ali sokovi. Po želji lahko dodate sadje ali suho sadje, oreščke ali maslo iz oreščkov, med, marmelado ali začimbe. Lahko jih jeste tople ali hladne – odvisno, kaj vam bolj ustreza.  

Priprava amaranta 

Kuhanje amaranta 

Surov amarant morate pred zaužitjem skuhati, saj bo vaše telo tako veliko bolje absorbiralo hranilne snovi. Odmerite oz. stehtajte poljubno količino amaranta in ga stresite na cedilo. Nato ga temeljito sperite pod tekočo vročo vodo, dokler voda, ki odteka, ni čista. Amarant nato stresite v lonec, prilijte dva- do trikratno količino vode ter zavrite. Na nizkem ognju pustite vreti približno 25 minut. Nato odstavite in pustite še približno 10 minut, da amarant nabrekne. Nato ga lahko pripravite po želji. 

Sami naredite ekspandiran amarant 

Tudi ekspandiran ali “napihnjen” amarant lahko pripravite doma. Ta oblika amaranta je še posebej okusna v mueslijih ali sladicah. Vzemite ponev s steklenim pokrovom in jo brez maščobe močno segrejte. Dodajte toliko amaranta, da prekrije dno ponve. Nato ponev odstavite s štedilnika – toplota segrete ponve je dovolj, da se amarant popeče. Pazite, saj se zrna zelo hitro zažgejo. Ponev nato premikajte s hitrimi gibi in opazujte, kako se amarantova zrna pod steklenim pokrovom počasi napihujejo, podobno kot kokice. 

Nasvet: Če želite pripraviti sladke amarantove kokice, v loncu stopite malo masla in dodajte malo medu. Vse skupaj premešajte, dodajte amarantove napihnjence in ponovno na hitro premešajte. Nato jih razporedite na papirnato brisačko in pustite, da se posušijo. 

Shranjevanje amaranta 

Da bi zagotovili njegovo obstojnost, je priporočljivo, da amarant, tako kot vsa žita in psevdožita ter izdelke iz njih, shranjujete na suhem in hladnem mestu. Prav tako je dobro vedeti, da imajo cela amarantova zrna najdaljši, moka pa najkrajši čas uporabe, zato je priporočljivo, da moko porabite čim prej. Kot pri vseh podobnih izdelkih je priporočljivo, da vsebino odprte embalaže shranjujete v hermetično zaprti posodi. 

Konec seznama

Ustrezne kategorije izdelkov