Ingver – priljubljena sestavina in zdravilna rastlina
Ingver zagotovo poznate kot pikantno sestavino, ki je še posebej cenjena v azijski kuhinji. Toda ali ste vedeli, da je ta čudežni gomolj priljubljen tudi kot zdravilna rastlina zaradi svojih protivnetnih in antibakterijskih lastnosti? Preberite več o možnih zdravstvenih koristih in uporabi ingverja v vsakodnevni kuhinji.

dm drogerie markt d.o.o.
Čas branja 6 Min.
•
17. 9. 2025

Ingver: Kako zdrav je pravzaprav?
Ingver spada med zdravilne in začimbne rastline. Njegov pikantno-začimbni okus je odličen za izboljšanje okusa različnih jedi in pijač. Poleg tega se ingver pogosto uporablja pri prehladih, slabosti, prebavnih težavah in bolečinah, kar pomeni, da je vsestransko uporaben: kot sveže pripravljen ingverjev čaj, v obliki kapsul, kot eterično olje za zunanjo uporabo ali pri kuhanju in peki.
Učinki ingverja v medicini
Zdravilna moč ingverja je znana že dolgo časa: že tradicionalna kitajska medicina (TCM) in indijska zdravstvena doktrina Ayurveda sta poznali dobre lastnosti rumenega gomolja. Ingver s svojimi ostrimi snovmi med drugim spodbuja proizvodnjo želodčnega soka in žolča ter lahko tako pozitivno vpliva na prebavo. Sestavine veljajo tudi za protivnetne, analgetične in antibakterijske. Zdravilni pripravki, kot je ingverjev čaj, lahko pomagajo tudi pri potovalni slabosti in slabosti.
Ingver: gojenje, žetev in shranjevanje
Ingver lahko najdete v supermarketih in na tržnicah. Na voljo je tudi kot mleta začimba, ingverjeva pasta ali vložen ingver v kozarcu. Zelenjavni sokovi in ingverjevi napitki so odlični za osvežitev in se lahko uporabljajo v številnih jedeh, kot so juhe, omake ali curryji.
Če želite imeti vedno zalogo svežega ingverja doma, ga lahko tudi sami pridelate. Ingver uspeva na toplem mestu in potrebuje nekaj svetlobe za rast. Idealna izbira je lonec na okenski polici. Če ingver sadite na vrtu ali na balkonu, posodo v hladnejših mesecih prenesite v notranjost, saj ingver ni odporen na mraz. Uporabite dovolj velik lonec, ki ga napolnite z zemljo za rože, in vanj položite koreniko, ki jo nato prekrijete s tanko plastjo zemlje. Da bo ingver hitro pognal korenine in začel rasti, lahko lonec pokrijete s prozorno folijo. Ne pozabite rastline redno zalivati z mehko vodo brez apnenca.
Nasvet: Zrele korenike boste prepoznali po tem, da se listi obarvajo rumeno. Če ne nameravate vsega uporabiti takoj, lahko gomolje za kasnejšo uporabo hranite več tednov. Shranite jih lahko v shrambo ali v suh in hladen omarico. Ingver lahko tudi predelate v pasto, ki jo hranite v hladilniku.
Kako lahko ingver pomaga pri prehladih?
Z ingverjem lahko pripravite čaj za prehlad, ki poskrbi za prijeten občutek toplote in spodbuja potenje. Pekoče snovi, kot sta gingerol in šogaol, spodbujajo prekrvavitev, kar omogoča hitrejši transport obrambnih celic po telesu. Eterična olja v ingverju delujejo protivirusno in protibakterijsko, kar lahko ublaži potek bolezni. Poleg tega lahko z ingverjem pripravite tudi inhalacijski pripravek, ki vlaži dihalne poti in utekočini sluz.
Nadalje, ingver vsebuje pekoče snovi, antioksidante, eterična olja in druge učinkovine, ki podpirajo imunski sistem. Zato ni koristen le pri akutnih težavah. Z uporabo te rastline lahko okrepite svojo odpornost, preprečite prehlade in podprete svoje zdravje.
Nasveti in ideje za recepte
ngver ima intenziven okus – za to so zaslužne predvsem pekoče snovi, imenovane gingeroli. Zato je priporočljivo, da ga v kuhinji najprej uporabljate v manjših količinah. Prekomerno uživanje lahko pri občutljivih ljudeh povzroči bolečine v trebuhu in druge prebavne težave.
Dobro je vedeti: Med praženjem se aroma po nekaj trenutkih izgubi. Nariban ali narezan ingver pražite nekaj minut na srednji temperaturi, dokler surov vonj ne izgine. Lupine ni treba popolnoma odstraniti, saj se tik pod njo nahajajo številne koristne snovi, ki pozitivno vplivajo na naše počutje. Gomolj lahko temeljito operete in odstranite le olesenela mesta, da ohranite te dragocene snovi. Najboljša izbira je ingver v bio kakovosti, ki je pridelan brez uporabe pesticidov.
Za navdih tukaj najdete številne recepte in kuharske nasvete, na primer:
- Korenčkov smoothie z ingverjem
- Ingverjevi čokoladni božični piškoti
- Azijski rezanci
- Zeliščni kis
- Orientalska zelenjavna riževa jed
- Korejski kimchi
Katere sestavine vsebuje ingver?
Ingver vsebuje številne koristne učinkovine. Spodnji pregled vam predstavlja najpomembnejše sestavine in njihove učinke:
- Gingeroli so odgovorni za pekoč okus in delujejo protivnetno, proti slabosti ter bolečinam.
- Šogaoli nastanejo šele med sušenjem in segrevanjem ingverja. Razvijejo se iz gingerolov in imajo zato podoben učinek
Eterična olja, kot je na primer zingiberen, so antibakterijska in lahko spodbujajo prekrvavitev.
Poleg tega ta rastlina vsebuje še hranila, kot so magnezij, kalij, fosfor, železo, natrij, kalcij in vitamin C. Uporaba ingverja lahko tako prispeva k uravnoteženi prehrani.
Recept za ingverjev čaj
Ingverjev čaj lahko blagodejno vpliva na različne težave, kot so prehladi, potovalna slabost ali bolečine v želodcu. Priprava je preprosta: potrebujete le svež, surov ingver in vodo. Čisti okus ingverja je za nekatere ljudi morda preveč intenziven, vendar obstaja nekaj priljubljenih sestavin, s katerimi lahko čaj izboljšate. Med te spadajo med, limonin sok, cimetove palčke in meta. Sledi preprost recept za pripravo ingverjevega čaja:
Operite ingverjevo korenino. Za en liter čaja običajno zadostuje kos velikosti približno tri do pet centimetrov.
Ingver narežite na tanke rezine. Lupine vam ni treba odstraniti.
Ingverjeve rezine dajte v čajnik ali skodelico. Nato jih prelijte z vrelo vodo.
Počakajte približno deset minut, nato odstranite ingver. Daljše namakanje bo okrepilo pekoč okus čaja.
Čaj po želji sladkajte in dodajte druge sestavine.
Nasvet: Če želite postopek poenostaviti, lahko uporabite čajne vrečke. Na voljo je veliko vrst čajev z ingverjem, ki jih lahko uživate tako tople kot hladne.
- Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio mešanica zeliščnega in začimbnega čaja Chai Schoko (20 x 2 g), 40 g; Cena: 2,35 €; Osnovna cena: 40 g (5,88 € za 100 g); dm znamka grafika; 4,454 od 5 zvezdic pri 130 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalno2,35 €40 g (5,88 € za 100 g)Dobavljivo
- Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio mešanica zeliščnega čaja z začimbami Chai Klassik (20 x 2 g), 40 g; Cena: 2,35 €; Osnovna cena: 40 g (5,88 € za 100 g); dm znamka grafika; 4,572 od 5 zvezdic pri 138 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalno2,35 €40 g (5,88 € za 100 g)Dobavljivo
Konec seznama